Трябва да знаете това, ако автомобилът ви е с газова уредба

Ключовият момент е икономическият аспект

28.10.2022 | 12:18 Редактор: Ваня Кузманова
Трябва да знаете това, ако автомобилът ви е с газова уредба

За повечето автомобилисти, когато преобразуват автомобил на газ, основният ключов момент е икономическият аспект, което е разбираемо - газта е почти два пъти по-евтина от бензина, а може да се използва във всички съвременни автомобили. 

В допълнение към спестяването на разходи, експертите отбелязват още едно важно предимство на моторното гориво с газ - екологичността. Отработените газове от изгарянето на газ са много по-чисти, което означава, че натоварването на катализатора е намалено. 

Първото е повишен контрол върху температурата на двигателя. Факт е, че газът по време на горене отделя малко по-малко енергия от бензина. Това означава, че потреблението му при същите натоварвания ще бъде със 7-10% повече, но температурата в цилиндрите по време на изгаряне на газ е по-висока, отколкото при изгаряне на бензин. 

Втората точка е бензинът. Основното е, че студеният старт и загряването на двигателя се извършват точно на това гориво, след което захранващата система на двигателя се превключва изцяло на газ. Така бензинът се изразходва изключително бавно. 

Повече по темата четете в Automedia.bg 

Снимка: Pixabay