Споделен хостинг или виртуален сървър да изберете за вашия онлайн магазин?

25.10.2022 | 11:30 Редактор: Ваня Кузманова
Споделен хостинг или виртуален сървър да изберете за вашия онлайн магазин?

Повечето онлайн магазини имат голям трафик. Поради своята специфика те се нуждаят от по-надежден уеб хостинг, който да отговори на всички нужди. В тази връзка един от най-разпространените видове хостинг услуги са споделеният хостинг и виртуалният частен сървър, известен още като VPS.

В тази статия ще разгледаме спецификите на двата типа услуги, както и ще се опитаме да отговорим на въпроса дали има качествен споделен хостинг и VPS ли е по-добър избор за онлайн магазин.

Споделен хостинг

Както и самото име подсказва, споделеният хостинг представлява среда, в която няколко уебсайта споделят един физически сървър, софтуерни приложения, както и използват едни и същи ресурси, а именно:

  • дисково пространство
  • физически сървър
  • процесор
  • оперативна памет и други

Защо да изберете споделен хостинг?

Споделеният хостинг притежава редица предимства, които го правят предпочитан избор. А защо си струва да изберете споделен хостинг за вашия онлайн магазин, ще споделим по-долу.

Евтино решение

Споделеният хостинг е една от най-достъпните опции за хостинг, която днес се предлага на пазара. С други думи казано вие наемате пространство от вече съществуващ сървър заедно с други хора.

По този начин вие и останалите потребители, с които делите този сървър, поравно разделяте своите разходи за използвания ресурс. Освен това нарастващата конкуренция допринася за предлагането на по-ниски цени.

Лесен за използване

Споделеният хостинг е направен така, че управлението на сайта да е лесно и да няма нужда от допълнителен технически екип за поддръжка. Благодарение на инструментите, които предоставя, управлението е лесно и много удобно. Освен това е подходящо за начинаещи поради малкото технически знания, които изисква.

Управлявана инфраструктура

Благодарение на своята управлявана инфраструктура, не е необходимо да се тревожите за технически проблеми като прекъсвания на системата, поддръжката на сайта, както и евентуалните надстройки, които могат да се правят. По този начин  можете да се фокусирате изцяло върху развитието на вашия сайт.

Недостатъци на споделения хостинг

Като всяко друго нещо и споделеният хостинг има своите недостатъци, като основните сред тях ще разгледаме по-долу.

Ограничен достъп

Споделеният хостинг може да не е сложен за работа, но има доста ограничения, които водят до по-малко възможности работа. Едни от най-големите ограничения са, че нямате root достъп, а този до backend е много ограничен. Причината затова е, че това, което правите, може да окаже влияние върху сайтовете на другите потребители, с които споделяте един сървър.

Ограничени ресурси

Важно е да знаете, че при споделеният сървър може някой от уебсайтовете да изисква повече ресурс, което оказва влияние върху другите сайтове. Това се дължи на факта, че този сайт може да има по-голямо натоварване. За съжаление по този начин всички останали сайтове разполагат със значително по-малко ресурси.

Сигурност

Високото ниво на защита е едно от най-важните неща за един онлайн магазин. Нивото на сигурност при споделения хостинг е ниско, което е и най-големият недостатък на този вид. Това прави вашия онлайн магазин по-податлив на кибератаки.

За кого е подходящ споделеният хостинг?

Споделеният хостинг е най-подходящ за нови онлайн магазини, както и за такива, които са малки и с проста структура. В случай, че и не разполагате с голям бюджет споделеният хостинг е добро решение.

Виртуален частен сървър

VPS представлява виртуална операционна система, която използва технологията за виртуализация. По този начин се получават софтуерно симулирани машини, които са независими, изолирани в себе си среди. Това дава възможност на VPS да се предоставят специални ресурси за всеки потребител.

При VPS е възможно и използването на хипервайзор, известен още кат монитор на виртуални машини или VMM. Това е софтуер, който създава и управлява виртуални машини. Така ресурсите винаги ще са на ваше разположение, което е и голямата разлика със споделения хостинг.

Защо да изберете VPS?

Виртуалният сървър притежава безброй много предимства, които го и правят толкова популярен. А най-отличителните сред тях споделяме по-долу.

Повече контрол

Виртуалният сървър дава възможност да инсталирате софтуера, когато имате нужда от него и да го деинсталирате, когато поискате. Вие сами създавате базите данни и уебсайтовете, както и сами управлявате потребителите.

Наред с това вие отговаряте за сигурността и по-конкретно за актуализациите и поправките. И не на последно място имате root достъп до сървъра и можете да правите промени без да трябва да минавате през доставчика на уеб хостинг.

По-голяма сигурност

Едно от най-големите предимства е сигурността, тъй като VPS е затворена среда. Виртуалният сървър ви предоставя независима и изолирана среда конкретно за вашия сайт, която значително по-добре го предпазва от зловредни атаки.

Недостатъци на VPS

Изисква повече технически познания

Въпреки, че има управлявани VPS решения, то все пак трябва да знаете, че виртуалният сървър изисква да имате необходимите технически познания. В случай, че не сте системен администратор или нямате такъв, то е по-добре да потърсите друг вид хостинг услуга.

По-висока цена

Повечето възможности идват с по-висока цена. Въпреки това голям процент от потребителите избират именно VPS хостинг услугите, които предоставят по-голяма надеждност и сигурност, а и със сигурност е по-евтино решение от специализирания хостинг.

За кого е подходящ VPS?

В повечето случаи виртуалният сървър се използва от онлайн магазини, които вече са преминали през споделения сървър, развили са се и са увеличили своя трафик. Тази хостинг услуга е подходяща за всеки, който търси по-добра стабилност, висока производителност и подобрена сигурност.

А сега, когато знаете какво представляват споделеният хостинг и виртуалният сървър, и знаете кои са техните предимства и недостатъци, остава на вас да откриете правилния за вас и нуждите на вашия уебсайт.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК