Като на филм, но е реалност: Космически апарат ще се разбие в астероид, гледаме го на живо

Историческата мисия на НАСА ще опита да отклони астероида от опасна траектория

26.09.2022 | 19:25 Редактор: Елеонора Танева

Историческа мисия на НАСА ще опита да отклони астероид от опасна траектория. Реална заплаха за планетата ни няма. Идеята на Американската космическа агенция е да тества нова планетарна защита. Ударът на космическия апарат с астероида ще се излъчва на живо тази нощ.

Мисията DART на НАСА цели да предотврати именно този сценарий, един ден в бъдещето. За целта космически апарат ще се разбие в астероида Диморфос, който е с размерите на футболен стадион и обикаля около по-големия Дидимос.

"Това е важен тест за готовността на планетарната отбрана, в случай че някога наистина ни се наложи", каза американски учен.

Избраната двойка астероиди не е случайна. Ударът на DART ще е минимален, като целта е не Диморфос да бъде изтласкан от Дидимос, а орбитата около него да бъде леко изменена. Така двата обекта ще продължат да се движат заедно и няма да представляват опасност за нашата планета. 

Без значение дали експериментът ще е успешен или не, той е само една от многото различни идеи за защита на Земята от опасни астероиди.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК