САЩ срещу Китай: Забраниха на Nvidia да изнася чипове с изкуствен интелект

Решението защитавало интересите на националната сигурност и външната политика на Вашингтон

01.09.2022 | 07:35 Редактор: Тодор Петров
САЩ срещу Китай: Забраниха на Nvidia да изнася чипове с изкуствен интелект

Производителят на чипове Nvidia съобщи, че американски служители са ѝ наредили да спре износа на два от най-добрите компютърни чипове за работа с изкуствен интелект за Китай.

Акциите на Nvidia паднаха с 6,6% след края на работния ден. Компанията заяви, че забраната, която засяга чиповете A100 и H100, предназначени за ускоряване на задачите за машинно обучение, може да попречи на завършването на разработването на H100 - водещият чип, който Nvidia обяви тази година.

Nvidia заяви, че американски служители са ѝ казали, че новото правило "ще се справи с риска, че обхванатите продукти могат да бъдат използвани или пренасочени към "военна крайна употреба" или "военен краен потребител" в Китай".

"Макар че в момента не сме в състояние да очертаем конкретни промени в политиката, ние прилагаме всеобхватен подход за осъществяване на необходимите допълнителни действия, свързани с технологиите, крайните употреби и крайните потребители, за да защитим интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ", заяви говорител, цитиран от БГНЕС.

Съобщението е сигнал за сериозна ескалация на американските мерки срещу технологичните възможности на Китай, тъй като напрежението се разраства заради съдбата на Тайван, където се произвеждат чипове за Nvidia и почти всички други големи фирми за чипове.

Без американски чипове от компании като Nvidia и AMD китайските организации няма да могат да извършват икономически ефективни съвременни изчисления, използвани за разпознаване на изображения и реч, наред с много други задачи.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК