Как да забележим, че има проблем в климатичната система на автомобила?

31.08.2022 | 12:22 Редактор: Тодор Петров
Как да забележим, че има проблем в климатичната система на автомобила?

Пикът на лятото е пред нас и това означава, че шофьорите в цялата страна пускат климатиците си в момента, в който седнат зад волана. Студеният климатик е едно от най-големите предимства на всяко превозно средство, затова е важно да обръщате по-голямо внимание на авточастите за охладителна и климатична система при нужда. Именно чрез избирането на добри доставчици може да си предоставите по-голямо спокойствие през летните жеги.

Имайки предвид това, трябва да сте нащрек за признаци, че има проблеми с климатика, които се крият зад таблото ви, така че да не попаднете в жега от 40 градуса без видимо подобряване. За да хвърлим малко светлина върху проблемите, за които си струва да отидете до предпочитания от вас автосервиз, ето пет често срещани предупредителни знака при повреда:

Климатикът ви не охлажда

Първият предупредителен знак е най-очевиден: няма климатик. Ако включите колата си, увеличите мощността на климатика и не изкарва нищо от вентилационните отвори - или топъл, или горещ въздух - може да имате проблем с вашата HVAC система. Това може да е един от няколко проблема. Първо, е възможно просто да ви е свършил хладилният агент. Или може да сте повредили охлаждащи вентилатори, а дори нещо по-просто, като вентилационни отвори или AC модул, запушен с листа или други отпадъци. За щастие, едно посещение на автосервиза може бързо да диагностицира проблема.

Странни звуци

Зад неработещия климатик, следващият най-лесен за забелязване предупредителен знак са странни шумове. Включили сте климатика си, но започвате да чувате тропане, тракане или още по-лоши звуци? Какъв може да е проблемът? Както при първия случай, листата или отломките може да запушват устройството ви, причинявайки тези шумове. След като започнете да чувате някакви странни шумове, идващи от колата ви, закарайте я на специалист за диагностика. Така заедно ще може да вземете решение как да се поправи и не забравяйте да се доверите на доверен доставчик за вашите авточасти.

Неприятни миризми

На трето място в списъка са неприятните миризми. Включването на климатика не би трябвало да е неприятно изживяване, но понякога от вентилационните отвори започват да излизат неприятни миризми. Това може да е голям предупредителен знак за развитие на мухъл в самия климатик. Лошата миризма трябва да се премахне незабавно, тъй като мухълът може да доведе до респираторни проблеми и други здравословни проблеми.

Водни петна

След като включите климатика си известно време, ще видите как водата се оттича от дъното на колата ви. Това е напълно нормално и добър знак. Въпреки това, ако не виждате, че водата се оттича - и вместо това сте посрещнати от петна от вода във вашия автомобил - тогава може да имате проблем. Понякога дренажът на дъното на колата ви се поврежда или запушва, така че водата се връща обратно. След това ще се влее в самото ви превозно средство, като обикновено се събира под таблото и близо до предните стелки. Ако случаят е такъв, скоро закарайте автомобила във вашия сервиз.

Течове на AC

Петият и последен предупредителен знак е течът от климатика. Ниското налягане във вашия климатик може да е признак за теч, както и действителното изтичане на охлаждаща течност около вашето превозно средство. Въпреки това повечето течове са малки и трудно забележими. Най-умният залог е да добавите течност към вашия климатик и след това да я проследите до източника на теча. Това обаче е най-лесно, когато се извършва от професионалист, така че ако подозирате теч, закарайте автомобила си на сервиз. Течовете могат да доведат до други, по-сериозни проблеми, а некачествените части до скорошното им разваляне. Доверявайте се само на проверени доставчици.

Това са само пет често срещани предупредителни признака за проблеми с климатика. Има обаче и други и ако имате въпроси или притеснения, най-добрият начин на действие е винаги да се консултирате с професионалист.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК