Британци подкарват самоуправляващи се коли до 2025 г.

Правителството смята, че може да създаде нови 38 000 работни места

21.08.2022 | 20:04 Редактор: Петя Кръстева
Британци подкарват самоуправляващи се коли до 2025 г.

Великобритания иска до 2025 г. по пътищата да бъдат широко разпространени самоуправляващите се автомобили, като обяви планове за нови закони и финансиране в размер на 100 млн. паунда, пише Ройтерс.

Правителството заяви, че има намерение да се възползва от развиващия се пазар на автономни превозни средства, който оценява на 42 млрд. паунда и смята, че може да създаде 38 000 нови работни места.

"Искаме Обединеното кралство да бъде начело в разработването и използването на тази фантастична технология и затова инвестираме милиони в жизненоважни изследвания на безопасността и определяме законодателството, за да гарантираме, че ще извлечем всички ползи, които тази технология обещава", заяви министърът на транспорта Грант Шапс.

Пакетът за финансиране включва 35 млн. паунда за изследвания в областта на безопасността, които ще бъдат използвани в новото законодателство, планирано да бъде въведено до 2025 г., пише БГНЕС. 

"Законодателството ще гласи, че производителите са отговорни за действията на превозното средство, когато то се управлява самостоятелно. Това означава, че водачът-човек няма да носи отговорност за инциденти, свързани с шофиране, докато превозното средство контролира управлението", гласи изявление на правителството.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК