Спад в приходите кара Netflix да съкращава стотици служители

Развлекателният гигант заяви, че губи абонати за първи път от десетилетие

18.05.2022 | 08:12 Редактор: Жаклина Иванова
Спад в приходите кара Netflix да съкращава стотици служители

Netflix е съкратил около 150 служители само месец, след като развлекателният гигант заяви, че губи абонати за първи път от десетилетие.

Съкращенията, обявени от стрийминг услугата, ще засегнат основно американския ѝ офис в Калифорния. Те съставляват около 2% от работната сила на компанията в Северна Америка. Netflix заяви, че съкращенията се дължат на спада в приходите на компанията. През тази година стрийминг услугата се бори със сериозен отлив на зрители.

"Тези промени са продиктувани предимно от нуждите на бизнеса, а не от индивидуалните резултати, което ги прави особено трудни, тъй като никой от нас не иска да се сбогува с такива страхотни колеги", се казва в изявление на компанията.

През април стрийминг гигантът шокира индустрията, когато разкри, че е загубил 200 000 абонати през първите три месеца на 2022 г.,и предупреди, че през следващото тримесечие се очаква още два милиона да се откажат, припомни БГНЕС.

Новината предизвика разпродажба от страна на инвеститорите, като акциите на фирмата се сринаха с 35% за един ден. В момента акциите се търгуват на цена от 190 долара (152 паунда), което е 46% спад спрямо предишното основно ниво. Въпреки че Netflix има 220 млн. абоната в световен мащаб и остава безспорен лидер на пазара, през последните години се сблъска с ожесточена конкуренция с появата на конкурентни платформи като Disney Plus, HBO и Prime Video на Amazon.

В отчета си за приходите от миналия месец компанията също така посочи, че войната в Украйна и решението да повиши цените си в САЩ са ѝ коствали абонати. Само оттеглянето от руския пазар е коствало на услугата загубата на над 700 000 потребители.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК