Трус в технологичната индустрия след огромния растеж, уволняват служители

Глобалните гиганти изпитват трудности от икономическите, производствените и пазарните фактори

10.05.2022 | 10:06 Редактор: Ваня Кузманова
Трус в технологичната индустрия след огромния растеж, уволняват служители

Технологичната индустрия, която задвижваше икономиката на САЩ по време на пандемията и растеше с огромни мащаби през десетилетието на свръхниски лихвени проценти, се сблъсква с един от най-предизвикателните периоди в историята си, пише The Wall Street Journal.

Глобалните гиганти и стартъпите изпитват трудности от различни икономически, производствени и пазарни фактори, което поражда постпандемична турбуленция в сферите на електронната търговия, дигиталната реклама, електрическите превозни средства, средствата за споделено пътуване и други.

Компаниите, които се очертаха като големи генератори на работни места през последните две години - добавяйки общо стотици хиляди служители, започнаха да замразяват наемането или дори преминаха към уволнения.

Притеснени относно факта, че някои от силите, които тласкаха нагоре цените на технологичните акции, вече не са актуални, инвеститорите се оттеглиха от акции на компании като Lyft, Peloton и други. Акциите на Netflix, Meta и Amazon поевтиняват с над 30% през тази година, което е над понижението на индекса S&P 500 в размер на 13%.

Въпреки че някои сегменти от технологичната индустрия понасят удари, има и признаци за оптимизъм. Секторите за облачни изчисления, чиято дейност нарасна значително по време на пандемията, остават силно печеливши, което подкрепя резултатите на Amazon и Microsoft.

По време на пандемията Amazon и Facebook бяха сред технологичните компании, които наемаха множество служители заради ускорения растеж. Amazon добави около 800 хиляди служители през 2020 и 2021 г. в стремежа си да отговори на огромното търсене на услугите за електронна търговия. През последните пет години Meta, Apple, Microsoft и Alphabet удвояват общия брой на служителите си на пълен работен ден до около 563 хил. души.

Повече по темата четете в Bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК