Сградна автоматизация: Приложими решения за повишаване на ефективността

"Системите за сградна автоматизация помагат на потребителя да реши къде да оптимизира разходите" посочи инж. Димитър Манков

02.05.2022 | 09:55 Редактор: Ваня Кузманова

На фона на усилието на света за намаляване потреблението на енергия - какви решения могат да бъдат приложени за автоматизация на ниво сграда с цел повишаване на ефективността?

"Сградите за Tech индустрията са живи организми. Те имат собствен цикъл. От етапа на проектиране, през етапа на експлоатация. Технологиите станаха по-лесни за използване и по-адаптивни, защото и хората станаха по-образовани на тема "Иновации". Масовият потребител обръща внимание на това какво и как консумира, и доколко", заяви системният архитект за решения сградна автоматизация на "Schneider Electric" за Югоизточна Европа инж. Димитър Манков по време на дискусията "Tech 21: Real Estate Tech" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му това, което правят системите за сградна автоматизация, е да помогнат на потребителя да реши къде да оптимизира разходите, съответно кои системи са добре експлоатирани.

"Ако сградата е построена без подходяща инфраструктура, позволяваща автоматизация - има частични решения на този проблем", отбеляза инж. Димитър Манков.  

Неговото мнение е, че е много важно системите да се изграждат така, че те да бъдат ясни по време на експлоатация си - тоест какво носят като стойност.

"Идеята за системите на автоматизация е те да бъдат мащабируеми. И това позволява една и съща система да може да бъде внедрена за различни типове сгради", изтъкна инж. Манков.

И завърши, че една автономна сграда е балансирана сграда, която може да съществува отделно от електрическата мрежа. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Димитър Манков, "Schneider Electric",  снимка: Димитър Кьосемарлиев (Investor Media Group)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК