Иновациите в домакинските уреди - как ни позволяват да пестим енергия

"Една от най-търсените функционалности е проследяването на енергийната консумация", каза инж. Ивайло Рашев

02.05.2022 | 09:43 Редактор: Жаклина Иванова

Има много митове за цените на домакинските уреди, както и за тяхното приложение. "Изминаването на съдове на ръка е по-евтино от това със съдомиялна". Това твърдение обаче не се оказва правилно.

"Миналата година направихме представително проучване на българските потребители по отношение на тяхното разбиране и очакване за умните уреди. От една страна, потребителите вече са доста добре запознати какво означава "умен уред". Интересно е, че една от най-търсените функционалности на умните уреди е проследяване на енергийната консумация", заяви директорът на "Bosch България" инж. Ивайло Рашев по време на дискусията "Tech 21: Real Estate Tech" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че от една година насам цените на енергоносителите, електроенергията и топлоенергията се променят - постоянно растат нагоре.

"Домакинствата, разбира се, след производството, са най-големите консуматори на електроенергия. Това се дължи на уредите. Има уреди, които дори не ги изключваме, например хладилника. Енергийната ефективност е много важна тема в стратегията на една компания за устойчиво развитие", подчерта инж. Рашев.

Запитан как умните уреди ни помагат да пестим от разходите за енергията, събеседникът отговори: "Умните уреди предоставят устойчиви иновации. Пералня машина с автоматично дозираща система - автоматично преценява колко вода и препарат да използва в зависимост от мръсотията и теглото на дрехите. А това ни позволява да пестим вода".

Директорът на "Bosch България" каза, че съдомиялната всъщност е по-евтиният начин за измиване на съдовете вкъщи.

Той обърна внимание и на това, че не трябва да изхвърляме един уред, след като се развали, тъй като в него има много компоненти, които могат да бъдат отново използвани.

"В момента се говори за устойчивост - тя е много важна. Опазването на околната среда и пестенето на ресурси не са пречка за постигането на икономическа печална", уточни инж. Рашев.

И добави, че Bosch предприема много стъпки за предоставяне на допълнителна добавена стойност на самите уреди.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ивайло Рашев, "Bosch България"снимка: Димитър Кьосемарлиев (Investor Media Group)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК