fallback

Федералната авиационна администрация на САЩ даде първото разрешение за полети на комерсиален безпилотен самолет

12.06.2014 | 11:07 Автор: Ирина Георгиева

Федералната авиационна администрация на САЩ даде първото разрешение за полети на комерсиален безпилотен самолет, година преди очакваното създаване на законопроект за правилата за безопасност за дроните. British Petrolium и AeroViroment са получили одобрение за използването на безпилотната летателна машина Puma AE.

Тя е разработвана за военни цели, има малки размери и се пуска във въздуха с ръка. Дронът ще бъде използван за наблюдение на пътища, тръбопроводи и оборудване на петролната компания в американския щат Аляска.

Федералната авиационна администрация получи мандат от американския Конгрес да даде достъп на безпилотните летателни средства до въздушното пространство на САЩ до 2015 година и въпреки че това е голяма стъпка напред, до момента напредъкът по въпроса е бавен. Администрацията дори отмени решение на Националния борд по транспортната безопасност, което вдигаше шестгодишната забрана върху малките дрони. 

Първата площадка за изпитания на безпилотни самолети бе открита в Северна Дакота миналия месец. Сега вече федералната служба обмисля да ускори процедурите за фирми, които искат да използват дрони и усилено работи по издаването на разрешителни за седем компании, занимаващи се с филмопроизводство.

 

fallback
Още от Техно
fallback