Microsoft: Осуетихме руска хакерска атака срещу Украйна, ЕС и САЩ

Целта са били институции и медийни организации

08.04.2022 | 14:40 Редактор: Здравко Черкезов
Microsoft: Осуетихме руска хакерска атака срещу Украйна, ЕС и САЩ

Технологичният гигант Microsoft заяви, че е осуетил опити на руски военни шпиони, насочени към проникване в обекти на Украйна, Европейския съюз и САЩ. От компанията коментират, че група, назоваваща се като Strontium използва седем интернет домейна като в опити да шпионира правителствени органи и мозъчни тръстове в ЕС,  Съединените щати и Украйна. Целта са били институции и медийни организации.

Хакерите са наричани още с имената Fancy Bear и APT28. Това е хакерски отряд, свързан с руското военно разузнаване, пише Reuters.

Атаките на Strontium са само малка част от дейността, свързана с киберпрестъплаения, която Microsoft отчита в Украйна, отбелязва money.bg. Преди началото на войната екипи на концерна са започнали да работят денонощно, за да помогнат на организациите в страната, включително на правителствените агенции, да се защитят от кибервойната, която се засилва все повече, след началото на инвазията.

Руските хакери са обект на непрестанно наблюдение от страна на Microsoft. Още през есента на 2021 година от компанията предупредиха, че руските хакери, за които се смята, че през 2020 г. са атакували ИТ компанията SolarWinds, са опитали да пробият още над 140 технологични компании.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК