Глад за кадри в специализираните професии на бъдещето

Дискусия в "Бъдещето: Образование" с Грета Димитрова в Elica Processing

28.03.2022 | 10:50 Редактор: Тодор Петров

В дискусията на Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Образование" обсъдихме и специализираните професии на бъдещето.

Грета Димитрова е мениджър "Производство" в ELICA Processing, чиято експертиза е производство на оборудване за обработка на зърно и семена, както и инсталиране на цялостни линии за белене на слънчогледови семена. Компанията се опитва изцяло да затвори цикъла на производство и да не зависи от подизпълнители.

В момента внедряват нова система, която ще им позволи да засичат времето за операции по различните работни центрове и тяхната натовареност. Ще имат по-добре планиране, а системата спестява време и усилия на екипа.

"Образователната система ни дава главно теоретичната основа за развитие на умения и много малко практическа част. Изпитваме големи затруднения в намирането на добри специалисти. Затова нашата фирма развива програма за обучение на собствени кадри на работното място и допълнителни квалификационни курсове", обясни Грета Димитрова.

Категорична е, че за да бъде успешна една компания, тя трябва да инвестира в образованието. По думите ѝ обученията и курсовете не са разход, а инвестиция от страна на фирмата, в която е мениджър.

"Всички наши мениджър преминаха през мениджърската академия изцяло дистанционно. Академията им помогна да развият умения за ръководене на екип, но и на много по-високо ниво да помагат на своите колеги", отбеляза Димитрова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК