fallback

Бизнес за милиарди: Руски хакери са първи по печалби от откупи за 2021 г.

САЩ, Великобритания и Австралия издадоха съвместно предупреждение за глобална заплаха от нов софтуер за откуп

11.02.2022 | 11:41 Автор: Жаклина Иванова

Престъпниците са събрали близо 1,3 милиарда долара от плащания на откуп от жертви на хакерство през последните две години, което отразява огромния скок в киберпрестъпленията, според нов доклад на Chainalysis Inc, цитиран от Bloomberg.

Фирмата за проследяване на криптовалути заяви в анализ, публикуван в четвъртък, че наблюдава огромно увеличение на плащанията на откуп: 602 милиона долара в плащания през 2021 г. и 692 милиона долара през 2020 г. Очаква се цифрата за 2021 г. да се увеличи и да надмине нивото от 2020 г., когато стане налична допълнителна информация.

Chainalysis е открила данни за 152 милиона долара в плащания през 2019 г. и 39 милиона долара през 2018 г.

Жертвите на хакерство често не разкриват, че са претърпели пробив или че са платили откуп в криптовалута, за да отключат системите си. Според експертите секретността е една от причините, че престъпните групи, често базирани в Русия и Източна Европа, продължават да се насочват към бизнеса в САЩ.

Средното плащане възлиза на повече от 118 000 долара през 2021 г., което е увеличение от 88 000 долара през 2020 г. и 25 000 долара през 2019 г., се казва в доклада.

САЩ, Великобритания и Австралия издадоха съвместно предупреждение в сряда за увеличена глобална заплаха от софтуер за откуп (ransomware). Хакерите са възприели усъвършенствани техники, като професионални бизнес модели и споделяне на данни за потенциални жертви, казаха служители.

Софтуерът за откуп Conti e генерирал най-много приходи през 2021 г., казаха изследователи. Смята се, че групата зад Conti e базираната в Санкт Петербург Wizard Spider. Според доклада тя е прибрала най-малко 180 милиона долара от жертвите си. Conti е една от многобройните групи, които използват бизнес модела ransomware-as-a-service, при който престъпници могат да купуват ransomware, да го използват за изнудване на пари и да предоставят на Conti дял от откупа.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Техно
fallback