Бизнес за милиарди: Руски хакери са първи по печалби от откупи за 2021 г.

САЩ, Великобритания и Австралия издадоха съвместно предупреждение за глобална заплаха от нов софтуер за откуп

11.02.2022 | 11:41 Редактор: Жаклина Иванова
Бизнес за милиарди: Руски хакери са първи по печалби от откупи за 2021 г.

Престъпниците са събрали близо 1,3 милиарда долара от плащания на откуп от жертви на хакерство през последните две години, което отразява огромния скок в киберпрестъпленията, според нов доклад на Chainalysis Inc, цитиран от Bloomberg.

Фирмата за проследяване на криптовалути заяви в анализ, публикуван в четвъртък, че наблюдава огромно увеличение на плащанията на откуп: 602 милиона долара в плащания през 2021 г. и 692 милиона долара през 2020 г. Очаква се цифрата за 2021 г. да се увеличи и да надмине нивото от 2020 г., когато стане налична допълнителна информация.

Chainalysis е открила данни за 152 милиона долара в плащания през 2019 г. и 39 милиона долара през 2018 г.

Жертвите на хакерство често не разкриват, че са претърпели пробив или че са платили откуп в криптовалута, за да отключат системите си. Според експертите секретността е една от причините, че престъпните групи, често базирани в Русия и Източна Европа, продължават да се насочват към бизнеса в САЩ.

Средното плащане възлиза на повече от 118 000 долара през 2021 г., което е увеличение от 88 000 долара през 2020 г. и 25 000 долара през 2019 г., се казва в доклада.

САЩ, Великобритания и Австралия издадоха съвместно предупреждение в сряда за увеличена глобална заплаха от софтуер за откуп (ransomware). Хакерите са възприели усъвършенствани техники, като професионални бизнес модели и споделяне на данни за потенциални жертви, казаха служители.

Софтуерът за откуп Conti e генерирал най-много приходи през 2021 г., казаха изследователи. Смята се, че групата зад Conti e базираната в Санкт Петербург Wizard Spider. Според доклада тя е прибрала най-малко 180 милиона долара от жертвите си. Conti е една от многобройните групи, които използват бизнес модела ransomware-as-a-service, при който престъпници могат да купуват ransomware, да го използват за изнудване на пари и да предоставят на Conti дял от откупа.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК