Намалете инвестицията с ИТ техника втора употреба

Така спестявате много пари

14.12.2021 | 12:46 Редактор: Ваня Кузманова
Намалете инвестицията с ИТ техника втора употреба

Предстои ви покупка на ИТ техника, но цените на чисто новите лаптопи и компютри са толкова високи, че отлагате покупката вече няколко месеца. 
Тайничко се надявате или цените им да “паднат”, или да успеете да спестите достатъчно пари, за да си купите точно този модел техника, от която имате нужда.

А защо, вместо да чакате не обмислите покупката на компютри втора употреба? И преди да кажете, че не обичате да купувате техника втора ръка, нека ви посочим няколко предимства от подобна покупка, които биха могли да променят мнението ви.

Спестявате много пари

Цената, на която можете да закупите компютър или лаптоп втора употреба е в доста по-ниска от цената, на която се предлагат като чисто нова ИТ техника. Така че, ако сте достатъчно упорити и се поразровите из магазините за продажба на компютри втора ръка можете да откриете чисто нови или съвсем малко употребявани модели от водещи марки като Dell, Asus, HP според бюджета, с който разполагате и с параметрите, които търсите.  

Купувате ИТ техника с много добри параметри

Това е възможно, тъй като големите производители на ИТ техника се стремят всяка година “да изкарват” на пазара нови модели компютри или лаптопи, за да могат да отговорят на конкуренцията, с която се борят. Проблемът обаче е, че няма как всеки един нов модел да е тотално различен от предходния. Затова производителите обикновено правят някой леки козметични промени по дизайна на предходния модел, добавят по една - две допълнителни опции и предлагат новия модел на по-висока цена. Щом новите модели пристигнат в магазините, търсенето на по-старите модели намалява и съответно една част от тях се озовават в магазините за компютри втора употреба, от където можете да ги закупите на супер изгодни цени.

Оборудвате се с перфектно работеща машина

При покупка ИТ техника от големите вериги магазини безспорно ще ви предоставят 12, 24 или 36 месеца гаранция. Това е факт, който не можем да оспорим. Но не са единични случаите, в които техниката пристига с фабричен или козметичен дефект, за който разбирате едва, след като се приберете у дома. Разбира се, ако машината не работи както трябва можете да я върнете в магазина, но неприятното усещане остава.

При покупка на компютри втора употреба обаче подобни проблеми не съществуват. Защо? Всъщност, отговорът не е сложен. Просто, преди да предложат каквато и да е ИТ техника за продажба, от магазините за употребявани компютри извършват прецизна проверка. Компютърът или лаптопа се почистват, тестват се и ако имат недобре работещи компоненти се заменят с нови. Така на практика купувайки ИТ техника втора ръка можете да сте напълно сигурни, че тя работи безупречно. 

Освен това, ако закупите машината от специализиран магазин за компютри втора употреба покупката е придружена с поне една година гаранция. И още нещо. Почти всички водещи магазини за техника втора ръка разполагат и със сервиз, което ще ви бъде от полза, ако в даден момент се нуждаете от бърз преглед и подмяна на някой от компонентите на машината.

Помагате за намаляването на отпадъците и замърсяването на околната среда

Потребителската електроника, в това число и ИТ техниката са огромен източник на електронни отпадъци. Корпусите (кутиите) на компютрите и една част от компонентите им се произвеждат от петролни продукти, а в друга голяма част от елементите им са вложени ценни метали. Освен, че за производството им се използват ценни природни ресурси, за разграждането им са нужни стотици години.

Избирайки покупката на компютри втора ръка, вие не само пестите пари, но и инвестирате в бъдещето на планетата. Защото с покупката на употребявана ИТ техника не само помагате за намаляване броя на произвеждана техника, но и удължавате времето, в което компютъра или лаптопа да попадне в депото за отпадъци.

Снимки: unsplash.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК