Технологията "Untact" на Южна Корея цели да изключи човешкия контакт 

С нея много аспекти на живота стават по-удобни

14.12.2021 | 11:40 Редактор: Ваня Кузманова
Технологията

Въведена през 2020 г., "Untact" е политика на правителството на Южна Корея, която има за цел да стимулира икономическия растеж чрез премахване на слоевете от човешкото взаимодействие от обществото. Той набра скорост по време на пандемията и се разширява бързо в сектори от здравеопазването, бизнеса и развлеченията.

Натискът за създаване на безконтактни услуги е предназначен да увеличи производителността и да намали бюрокрацията, но също така подхрани опасенията относно потенциалните социални последици.

Чой Джонг-рюл, професор по социология в университета Кеймюнг, казва, че макар да има предимства за развитието на непокътнато общество, то също заплашва социалната солидарност и може да доведе до изолиране на индивиди.

"Ако повече хора загубят "чувството за контакт" поради липса на взаимодействие лице в лице, обществото ще се сблъска с фундаментална криза", казва Чой пред The Guardian.

В ежедневния живот малките промени, причинени от "Untact", стават все по-забележими.

Роботите приготвят кафе и носят напитки на масите в кафенетата. Роботизирана ръка разбива пържени картофи и пиле до съвършенство. В болницата "Yongin Severance Keemi" робот за дезинфекция, задвижван с 5G, пръска дезинфектант за ръце, проверява телесната температура, следи социалното дистанциране и дори прави забележка на хората, които не носят маски.

Четете цялата статия в dnes.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК