Хърватия показа как се прави: Меджимурия стана център за развитие и иновации

В граничния регион безработица почти няма

07.12.2021 | 19:30 Редактор: Тодор Петров

Как една малка гранична област може да се превърне в център за развитие и иновации и място за летящ старт на десетки компании? Примерът е от Хърватия, която вече усвоява първия транш от европейски средства по Плана за възстановява и развитие.

Разположена в най-северната част на Хърватия, между реките Драва и Мура, от която носи името си, област Меджимурия е най-малката в страната, но и икономически най-развита. В граничния регион безработица почти няма. А в град Чаковец някогашните военни казарми днес са преобразени в център за развитие и иновации.

"Меджимурия е най-малката област в Хърватия, но бих казал - най-развита. Има силна индустрия, имаме висок предприемачески дух и за това свидетелстват многото компании, които израстват, други пък се развиват, ние имаме много чуждо, но и хърватско финансиране. Хората са мотивирани и устремени да развиват бизнес на местно ниво", каза Иван Плачко – директор на технологичен и иновационен център Меджимурия.

Една от фирмите вече има офиси в САЩ и Германия и има амбицията да се наложи в света като производител за интерактивен софтуер за коли. Част от финансирането на центровете за иновации и развитие са от ЕС. 

"Първото авансово плащане, което беше направено, е в размер на 13% от цялата сума, или 818 милиона евро", посочи ръководителят на представителството на ЕК в Хърватия Огнян Златев.

И докато Хърватия вече усвоява средствата, България още чака Планът ѝ за възстановяване и развитие да бъде одобрен. 

"Досега нито една държава не е получила отговор "не", така че ние сме оптимисти", заяви Цветан Кюланов - ръководител на представителството на ЕК в България.

В областта Меджимурие се намират и най-големите 3D принтери за пластмаса и метал в страната. Един от тях работи с 15 различни вида материал. Прави подлакътници за стол, модули за мебели и продукти за медицината. Местните са убедени, че в техния регион реките свързват, а не разделят.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК