Китай най-после е напът да запише ръст на продажбите на автомобили

През август продажбите на пътнически превозни средства в Китай отчете спад от 14,7% на годишна база

26.09.2021 | 21:18 Редактор: Юлия Христова
Китай най-после е напът да запише ръст на продажбите на автомобили

След три години на спадове Китай най-после е напът да запише ръст на продажбите на автомобили през тази година, съобщава Bloomberg. Прогнозата направи Уан Бин, висш чиновник в Министерството на търговията на страната по време на пресконференция.

Според него през спадът в продажбите през последния месец се дължи на високата база от 2020 година. През лятото на миналата година имаше ръст на продажбите, породен от задържаните сделки в периода на ограниченията, свързани с пандемията от коронавируса, пише investor.bg.

Сега в Китай има само спорадични случаи на заболяването, но пък спирачка на предлагането слага недостигът на чипове за автомобилната индустрия.

През август продажбите на пътнически превозни средства в Китай отчете спад от 14,7% на годишна база. На месечна база спадът е от 3,3 на сто. От началото на годината Китай записва между 6 и 10% ръст на продажбите на нови автомобили.

От началото на годината до август в Китай са продадени 12,9 млн. нови автомобила, което представлява ръст от малко над 17% на годишна база. Ръстът обаче сякаш започва да се забавя.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК