Луда надпревара за пускането на пазара на нови варианти електромобили

За оборудване се чака по 18 месеца

24.08.2021 | 15:50 Редактор: Елеонора Танева
Луда надпревара за пускането на пазара на нови варианти електромобили

Увеличава се търсенето в сектора на производство на електромобили. Растежът в сектора, задвижван от успеха на Tesla Inc, надгражда обичайните поръчки, които производителите на индустриално оборудване правят за производителите на автомобили с бензинов двигател.

Пандемията доведе до спад на 361.8 милиона долара през април 2020 г., но новите поръчки са нараснали до почти 506 милиона долара през юни, показва официалната статистика. 


Автомобилните компании ще инвестират над 37 милиарда долара в заводи в Северна Америка от 2019 до 2025 г., като 15 от 17 нови завода ще са в САЩ, според LMC Automotive. Повече от 77% от тези разходи ще бъдат насочени към SUV или EV проекти, информира bloombergtv.bg.

По думите на Джон Качсур, вицепрезидент на Rockwell Automation тази индустрия е дивият запад в момента и има луда надпревара за пускането на пазара на нови варианти електромобили. Доставчиците са подписали договори с производителите за оборудване за направата на 37 нови модела електромобили само в САЩ през тази година. 

Пандемията е причинило проблеми и забавяния на някои автомобилни производители, които все още се опитват да се справят с поръчките на оборудване.

"Автомобилните производители и фирмите за батерии се налага да си поръчват много от роботите и другото си оборудване 18 месеца предварително", разказва Нийл Дювек от Fanuc Corp. 

Друг ограничаващ фактор за производствения капацитет е продължаващият недостиг на работна сила.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК