Български спътник ще излети в Космоса с "Фалкън 9" на SpaceX

EnduroSat, основана от предприемача Райчо Райчев, е известна със своите иновативни проекти

29.06.2021 | 23:15 Редактор: Здравко Черкезов
Български спътник ще излети в Космоса с

Toчно в 21:00 часа българско време, в Kосмоса ще полети поредната ракета "Фалкън 9" на SpaceX. Милиони хора по целия свят ще имат възможността да гледат на живо началото на космическата мисия "Транспортър-2". Този път обаче в полезния товар на мисията ще пътува и български изкуствен спътник - SPARTAN, дело на компанията EnduroSat.

EnduroSat, основана от предприемача Райчо Райчев, е известна със своите иновативни проекти, а SPARTAN е абревиатура на Shared Platform for Applied Research and Technology Affirmation. Това е сложна платформа с капацитет да превозва до 7 броя полезен товар. Тя ще осигури удобен достъп до космическото пространство за агенции, компании и университети, пише BloombergTV.bg.

С това свое постижение EnduroSat се нарежда до водещите компании в пазара на микросателитите.

Това не е първата космическа мисия, в която българска компания взима участие. През 2018 г. спътникът "EnduroSat One" бе изстрелян в орбита, чрез американския космически кораб "Сигнус".

Излитането на ракетата "Фалкън 9" заедно с изкуствения спътник SPARTAN можете да гледате на живо тази вечер от 21:00 ч. във Facebook и YouTube.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК