Нов световен бизнес: До 2024 г. ще има летящи таксита

Самолетите са проектирани да извършват кратки пътувания с обхват от 150 км

11.06.2021 | 17:30 Редактор: Жаклина Иванова
Нов световен бизнес: До 2024 г. ще има летящи таксита

Летящите таксита се приближиха една стъпка по близо до това да станат реалност в градовете по света, след като стартъпи от Великобритания и Бразилия направиха търговски пробив, а американска компания представи своя дългоочакван модел, пише Bloomberg.

Vertical Aerospace Group, базирана в Бристол, Великобритания, спечели условни поръчки за около 1000 електрически самолета, които могат да възлязат на общо 4 млрд. долара. Сред купувачите са American Airlines Group Inc. и Virgin Atlantic Airways Ltd., обявиха от компанията в четвъртък.

Бразилската Embraer SA отделно потвърди, че води преговори за сливане на своето подразделение, разработващо електрически самолети с вертикално излитане (eVTOL), с публична компания, което повиши цената на акциите ѝ.

Междувременно в Калифорния стартъпът Archer Aviation Inc. представи бъдещия си електрически самолет, след като по-рано получи 20 млн. долара инвестиция от United Airlines Holdings Inc. Превозвачът ще купи около 200 от превозните средства, наречени Maker.

Европейският авиационен регулатор очаква одобрения за електрически летящи таксита още през 2024 г. Авиокомпаниите започват да правят поръчки, тъй като виждат потенциала за развитие на нов бизнес, особено докато основната им дейност – превозването на хора на по-дълги разстояния - е подложена на натиск поради вредните емисии въглерод и въздействието на пандемията.

"Вярваме, че това е началото на следващата голяма еволюция на градската въздушна мобилност“, каза  главният изпълнителен директор на Avolon Holdings Ltd. Домхал Слатъри, която инвестира 15 млн. долара във Vertical Aerospace. 

Летящите таксита са проектирани да побират само няколко души и на практика са много подобни на електрифициран хеликоптер. Но те са по-тихи, по-гъвкави и без емисии, тъй като използват множество малки електрически ротори.

Самолетите са проектирани да извършват кратки пътувания с обхват от 150 км или по-малко и се очаква да бъдат използвани в задръстените от автомобилен трафик градове.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК