Само 5G oт А1 е 5G ULTRA

Решения за градската мобилност търсиха на хакатон в София

11.06.2021 | 11:44 Редактор: Елеонора Танева

5G мрежата на А1 залага на скоростта

А1 ще заложи на скоростта и ниското времезакъснение при развитието на своята 5G мрежа и ще се фокусира изцяло върху внедряването на 5G на специално заделените за това честоти и 5G оборудване. Телекомът променя името на своята 5G мрежа, която вече ще се казва 5G ULTRA.

Новото име цели да помогне на клиентите да се ориентират в различните технологии, които определят и коренно различно клиентско преживяване. Например, динамичното споделяне на спектъра (DSS), където ресурсът между 4G и 5G е споделен, не предлага особени предимства, тъй скоростите в 5G DSS са съизмерими с тези в 4G. При DSS технологията се използва една антена и за двете поколения мрежи. Този вид решение позволява използването на съществуващата инфраструктура за предлагането на 5G услуги, но тъй като ресурсът между 4G и 5G е общ, характеристиките и на двете са по-ниски отколкото за всяка една технология поотделно.

Хакатонът InnoAirChallenge има своите победители

Отбор „Софенхаген“ спечели първо място и 10 000 лева от хакатона InnoAirChallenge: Making urban mobility smarter за проекта „Следващата ви кола ще е велосипед“. „Последните“ зае второ място и получи ваучер на стойност 5000 лева, а на трето място се класираха отбор „InnovaOne“, от Харманли, който спечели 3 000 от състезанието. В Хакатона InnoAirChallenge: Making urban mobility smarter, организиран от А1 и Асоциацията за развитие на София, в ролята си на координатор на проекта INNOAIR от името на Столична община, се съревноваваха общо 22 отбора.

А1 България осигури общ награден фонд от 18 000 лева, за да поощри допълнително хората с технологични знания и умения да потърсят смели и иновативни решения за бъдещето на градската мобилност. Сред отборите, участвали в Хакатона, бяха представители на СУ „Св. Климент Охридски“, Техническия университет в София, ПУ „Паисий Хилендарски“, БСУ и много други.