Как реагираха технологичните гиганти на минималната данъчна ставка?

Страните от Г-7 постигнаха споразумение за въвеждане на глобален минимален данък от най-малко 15 % за всяка държава

07.06.2021 | 17:07 Редактор: Жаклина Иванова
Как реагираха технологичните гиганти на минималната данъчна ставка?

Най-голямата в света социална мрежа Facebook приветства напредъка, постигнат от Г7 по отношение на минимална данъчна ставка, и приема, че това може да означава, че социалната мрежа ще плаща по-високи данъци и на различни места, заяви през уикенда нейният ръководител по глобалните въпроси Ник Клег.

Страните от Г-7 постигнаха споразумение за въвеждане на глобален корпоративен данък с минимална ставка от 15%. Решението беше взето в събота в Лондон по време на срещата на финансовите министри на седемте икономически най-развити държави - САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония. 

"Ние се ангажираме с глобален минимален данък от най-малко 15 процента за всяка държава", се казва в официалното изявление след срещата в британската столица. 

От Г-7 добавиха, че се надяват окончателното споразумение да бъде финализирано през юли. Целта е гигантите, най-вече от технологичния сектор, да плащат пропорционално данъци в зависимост в коя държава е направен приходът и печалбата.

"Facebook отдавна призовава за реформа на глобалните данъчни правила и ние приветстваме важния напредък, постигнат в рамките на Г7", каза Клег в Twitter. 

"Днешното споразумение е значителна първа стъпка към сигурност за бизнеса и укрепване на общественото доверие в глобалната данъчна система“, поясни още той.

"Искаме процесът на международна данъчна реформа да успее и признаваме, че това може да означава, че Facebook ще плаща повече данъци, и то на различни места", добави Клег.

Междувременно и Google заяви през уикенда, че подкрепя дейността по актуализирането на международните данъчни правила, след като министрите на финансите на G7 се съгласиха да прилагат глобален минимален корпоративен данък от най-малко 15% и да преразпределят данъчните права за големите и печеливши мултинационални компании, пише investor.bg.

"Ние силно подкрепяме дейността за актуализиране на международните данъчни правила. Надяваме се, че страните ще продължат да работят заедно, за да гарантират, че скоро ще бъде финализирано балансирано и трайно споразумение", заяви говорителят на Google Хосе Кастанеда в съобщение по имейл.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК