Mедалите за олимпийскитe игри в Япония ще бъдат направени от стари телефони

Идеята е да не се хабят ценни суровини

01.06.2021 | 12:39 Редактор: Юлия Христова
Mедалите за олимпийскитe игри в Япония ще бъдат направени от стари телефони

За да бъдат произведени медалите за Летните олимпийски игри в Япония, беше проведен "Проект за медали в Токио 2020 “ за събиране на малки електронни устройства като старите мобилни телефони в цяла Япония. Това прави тези Игри първите в историята, при които жителите на страната се включват в произвеждането на златните, сребърни и бронзови медали за Летни Олимпийски игри и то от рециклирани метали.

За Игрите японците са произвели почти 5 000 златни, сребърни и бронзови медала от малките електронни устройства, които са дарени от хората от цялата страна. Идеята е за тази цел да не се хабят ценни суровини, а медалите да бъдат изработени от рециклирането на малката потребителска електроника, което подпомага екологичното и устойчиво общество.

За да изберат дизайна на медалите, организаторите на Токио 2020 привлече професионални дизайнери и студенти по дизайн. Към проекта имаше над 400 заявки за сътрудничество. Освен това организаторите на Игрите стартираха конкурс за дизайна на медалите, при което отново се обърнаха към японската общественост с призив за помощ относно дизайнерските идеи. Така от самата доставка на металите до разработката на техния дизайн, беше включена цяла Япония.

Новият дизайн е отражение на водещата концепция, че стигнат до славата, атлетите трябва постоянно да търсят победата. Самите медали са във вид на полирани и блестящи груби камъни, а понятия като „блясък“ и „светлина“ са водещата тема при тях.

Според приетите регламенти, лицето на медалите трябва да включва елементи като гръцката богиня на победата Нике, официалното име на Игрите - XXXII олимпиада Токио 2020, както и 5-те олимпийски пръстена.

Медалите имат диаметър от 85 мм., дебелина от 7,7 до 12,1 мм. Теглото на златния е 556 грама, на сребърния – 550 грама, на бронзовия – 450 грама. За дизайнер на медалите е избран от SIGNSPLAN и директор на Японската асоциация за дизайн на знаци.

В дизайна на лентата за медалите са използвани традиционни японски дизайнерски мотиви, презентирани модерно според тенденциите „Единство в многообразието“ и „Иновации от хармония“. Използвани са рециклирани полиестерни влакна и основните графични цветове на Tokyo 2020, както и силиконов имплант, който помага да се различават различните медали при допир, пише bloombergtv.bg.

Емблемата на Олимпиадата доминира при дизайна на калъфите за медалите, а самите те са произведени с комбинирането на модерните и традиционните техники. Изработени са от различни дървесни влакна.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК