Apple се изправя пред съд в Лондон, обвиняват компанията в злоупотреба

Причината е прекалено скъпо таксуване на над 20 млн. британци

11.05.2021 | 09:45 Редактор: Жаклина Иванова
Apple се изправя пред съд в Лондон, обвиняват компанията в злоупотреба

Американската технологична компания Apple Inc е изправена пред съдебен иск в Лондон заради твърденията, че е таксувала прекалено скъпо над 20 милиона британски клиенти за покупки в App Store – поредното правно главоболие за технологичния гигант, който се бори със съдебни дела по целия свят.

Стандартната такса на Apple от 30% е "прекомерна" и "незаконна", заявиха ищците в прессъобщение от вторник. Искът, подаден в Апелативния съд на Лондон в понеделник, призовава британския производител да компенсира британските потребители на iPhone и iPad за годините на предполагаемо надтаксуване, предава Bloomberg.

"Apple злоупотребява с господството си на пазара на магазини за приложения, което от своя страна засяга потребителите във Великобритания“, казва водещият ищец по делото и професор в King’s College London Рейчъл Кент. Тя преподава и за начините, по които потребителите взаимодействат и зависят от цифровите платформи.

Искът, описан от Apple като "безполезен", е подаден в седмицата, в която в рамките на щатски процес Epic Games Inc. обвини Apple, чe управлява своя пазар като монопол, накърнявайки интересите на разработчици и потребители. Отделният британски иск е фокусиран върху предполагаемата вреда, причинена на клиентите, а не на разработчиците.

По-рано през тази година Apple намали таксата си в App Store на 15% от 30% за разработчици, които генерират до 1 милион долара годишни приходи от своите приложения, както и за тези, които са нови за магазина.

През миналия месец Европейската комисия изпрати до фирмата изложение на възраженията, като изложи как смята, че Apple е злоупотребила с властта си като т. нар. "gatekeeper" (т. е. дава достъп на по-малки компании до пазара) за приложенията за стрийминг на музика в своя магазин. 

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК