Хуманоидните роботи са терапевтите на бъдещето, докосването им прави хората щастливи

Участниците в проучване съобщават за по-добро емоционално състояние след потупване по ръката

06.05.2021 | 20:38 Редактор: Здравко Черкезов
Хуманоидните роботи са терапевтите на бъдещето, докосването им прави хората щастливи

Успокояващото потупване по гърба носи ли ви комфорт по време на тежък ден? Ново проучване установява, че когато става въпрос за докосване, хората дори не са придирчиви към това, кой го извършва. Изследователи в Германия казват, че докосването на хуманоиден робот прави хората по-щастливи и по-склонни да изпълнят техните искания, съобщава StudyFinds.

Вместо да разчитат на други хора, изследователите се надяват, че един ден роботите може да са в състояние да изпълняват ролите на терапевти, лични треньори и дори житейски треньори. Тяхното проучване проследява широкото нарастване на глад за допир по време на пандемията на Ковид-19. Няколко проучвания посочват как физическото дистанциране и изолация създават психологически усложнения през последната година.

Авторите на изследването отбелязват, че учените продължават да изследват ефектите от физическия контакт с роботи. Въпреки това, докато някои проучвания откриват значими ефекти, други не намират полза от роботизираната прегръдка .

В това изследване 48 студенти са участвали в консултативен разговор с хуманоидния робот NAO - програмируем изследователски робот, често използван за образователни и изследователски цели. По време на разговора за някои участници роботът кратко и привидно спонтанно потупва ръката на участника.

Това се различава от други изследвания, които разчитат на инициирано от човека докосване. В отговор на докосването на робота повечето участници се усмихват и засмиват и никой не се отдръпва. Резултатите показват, че тези, които са били докоснати, са по-склонни да последват робота,, призоваващ ги да проявят интерес към определен академичен курс, обсъден по време на разговора.

Участниците също съобщават за по-добро емоционално състояние след потупването на робота по ръката. Изследователите отбелязват, че тези, които роботът не е докосвал, оценяват разговора просто благосклонно.

Надеждата е, че учените могат да използват въздействието върху изпълнението на исканията, за да могат роботите да се ангажират с мотивационни задачи, като например да убедят някого да се упражнява повече, предава БГНЕС.

"Нефункционалният допир на робота има значение за хората“, пишат в медийно съобщение Лора Хофман от Рурския университет и нейният екип.

"Лекото потупване по ръцете на участващите в разговора хора доведе до по-добри чувства и повече съобразяване с искането на хуманоиден робот."

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК