Киберпрестъпниците са отмъкнали над 108 млн. долара за първото тримесечие на 2021 г.

Блокчейн портфейли също са често атакувани

03.05.2021 | 22:42 Редактор: Юлия Христова
Киберпрестъпниците са отмъкнали над 108 млн. долара за първото тримесечие на 2021 г.

Екипът на Atlas VPN установява, че киберпрестъпниците са откраднали около 108,3 млн. долара от различни блокчейн проекти през първото тримесечие на 2021 г. Това представлява ръст от 46% спрямо същия период на миналата година.

Ethereum DApps, блокчейн портфейли и борси за криптовалута са обичайните цели за киберпрестъпниците.

Изчисленията се основават на данните, предоставени от Slowmist Hacked, който обобщава информация за разкрити атаки, насочени към блокчейн проекти. Данните също така разглеждат блокчейн измами, които съставляват малко повече от една пета от всички хакерски събития, насочени към блокчейн, през първото тримесечие на годината, казват от Atlas VPN.

Ethereum (ETH) DApps, децентрализирани приложения, базирани на интелигентния договор Ethereum, са най-популярната цел на киберпрестъпниците за периода януари-март. Те са засегнати от общо 11 нарушения и 5 измамни събития, като загубите са за над 86 млн. долара. Пробивите и измамите, засягащи тези приложения, се увеличават с 433% на годишна база към края на март.

Блокчейн портфейли - дигитални портфейли, които позволяват на собствениците на криптовалути да съхраняват и управляват своите криптовалути, също са често атакувани. През първите три месеца на тази година са регистрирани 9 нарушения на блокчейн портфейли, 1 случай на измама и 2 случая на изнудване. Като цяло те струват на жертвите приблизително 19,3 млн. долара. Ръстът на успешните атаки на годишна база е 67%.

Борсите за криптовалути отчитат 4 нарушения и 1 измама, които им струват 2,9 млн. долара в първото тримесечие на годината, отчита компанията.

Хакерските атаки срещу блокчейн проекти се увеличават, след като през 2020 г. беше отчетен лек спад, отчита още компанията. Ръстът през първото тримесечие на годишна база е от 154%, като са открити 13 нарушения, свързани с блокчейн. Броят им обаче остава почти два пъти по-малък от рекордната 2019 г. Само през първото тримесечие на 2019 г. бяха открити 62 нарушения на блокчейн проекти.

Блокчейн проектите остават рентабилни цели за киберпрестъпниците, тъй като измамни трансакции не могат да бъдат отменени. Заради ръста на общата капитализация на криптовалутите се очаква атаките срещу различни платформи и портфейли за криптовалута да се увеличат, пише investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК