Криптовалутите продължават да поскъпват, eтер проби границатаа от $3 000

Биткойнът все още не е възстановил загубите след спада от рекордните 64 870 долара

03.05.2021 | 17:04 Редактор: Искра Ангелова
Криптовалутите продължават да поскъпват, eтер проби границатаа от $3 000

Доминирането на биткойн върху общата пазарна стойност на криптовалутите намалява, тъй като най-големият му съперник – етерът, достигна границата от 3 хил. долара. Това предполага място за повече от един победител сред дигиталните токени с развитието на сектора, пише Bloomberg.

Най-голямата дигитална валута сега представлява около 46% от общата крипто пазарна стойност от 2,3 трлн. долара в сравнение с около 70% в началото на годината, според тракера CoinGecko.

На второ място е етерът с 15%, а група други валути удвоява дела си за същия период до 36%.

Биткойнът остава най-голямата криптовалута, но инерцията при други токени привлича все по-голям интерес, като етер, който за първи път проби границата от 3 хил. долара в понеделник, след като поскъпна 4 пъти тази година.

Привържениците на криптовалутите твърдят, че инвеститорите се чувстват по-удобно с различни дигитални валути, докато критиците твърдят, че секторът може да е в плен на мания, стимулирана от пандемията.

"Етер поскъпва и изглежда няма какво да го спре по пътя нагоре", пише Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda Corp., в бележка от петък. Той допълва, че и другите дигитални валути се радват на интерес.

Етерът добавя 3% на борсата Bitstamp до 3 051,99 долара до обяд в Азия. Това е повече от 300% за годината досега.

Кръстосаният курс етер/биткойн се повишава с повече от 100% тази година, като достига 2,5-годишен връх в неделя, допълва Ройтерс, цитирана от Investor.bg.

Настоящото разпределение на пазарния дял отразява и априлското разклащане в сектора на криптовалутите. Биткойнът все още не е възстановил загубите след спада от рекордните 64 870 долара.

Листването на криптоборсата Coinbase Global Inc. в САЩ през миналия месец е най-новият знак за това как повече инвеститори възприемат сектора въпреки рисковете от високите нива на нестабилност и разширяващия се регулаторен контрол.

В момента етер е в светлината на прожекторите. Надграждането на свързаната блокчейн платформа Ethereum, както и популярността на мрежата за финансови услуги и криптовалути, са сред факторите, които подкрепят поскъпването на дигиталната валута.

Други криптовалути също вървят нагоре. Цената на Binance Coin е нараснала с 3,460% през последните 12 месеца, според CoinGecko. Доуджкойн, започнал като шега през 2013 г., но сега любим на социалните медии и рекламиран широко от Илон Мъск, се е увеличил с 15 000% до пазарна стойност от около 50 млрд. долара.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК