Microsoft е първият облачен доставчик, потопил сървърите си в течност

Проектът от част от екологичния ангажимент на Microsoft за справяне с недостига на вода

08.04.2021 | 13:17 Редактор: Здравко Черкезов
Microsoft е първият облачен доставчик, потопил сървърите си в течност

Microsoft потапя сървърите си във флуид, с което ще подобри производителността и енергийната ефективност при облачните услуги. Подобен процес съществува в индустрията от няколко години, но Microsoft твърди, че е "първият облачен доставчик, който използва двуфазно потапящо охлаждане в производствена среда".

Охлаждането работи чрез пълно потапяне на сървърни стелажи в специално проектирана непроводима течност, пише технологичният сайт The Verge. Тя е на основата на флуоровъглерод и работи чрез премахване на топлината, която вреди на оборудването.

Течността достига точка на кипене от 50 градуса по Целзий, после кондензира и пада във ваната като дъжд. Това създава система за охлаждане със затворен цикъл и намалява разходите, тъй като не е необходима енергия за придвижване на течността около резервоара. Отпада и нуждата от охладител за кондензатора.

Този тип течно охлаждане се използва от копачите на криптовалути. Microsoft експериментира с използването му през последните няколко години, като първоначално го тества срещу скокове, в резултат на много заявки за търсенето в облака или интензивни натоварвания от приложения, например - за машинно обучение.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК