fallback

Ученици от Русе разработиха софтуер в помощ на наблюдението на звездите

Името на приложението е \"Навископ\"- от навигация и телескоп.

23.02.2014 | 13:57

Десетокласници от Математическата гимназия „Баба Тонка” в Русе създадоха софтуер, който помага за наблюдениeтo на звезди в космоса.  Това е първото по рода си Android приложение, чиято цел е да улесни настройване на телескоп към дадено космическо тяло.

Младите изобретатели обясниха пред Bulgaria On Air, че приложението е лесно за употреба от всеки, който не е особено запознат с настройването на телескопи и иска да наблюдава звездното небе.

„През 2000 година на 1 януари в 12 часа НАСА прави засечка на някои известни звезди, къде точно се намират. Ние вземаме секундите и ги броим. По-този начин изчисляваме къде точно се намират в момента звездите”, обяснява Михаил Станев.

След половин година труд учениците представили приложението на конференция по математика и информатика, след което то било предоставено на българския национален отбор по астрономия.

„След това вероятно бяха по-големите ни успехи, когато отбелязаха нашето съществуване от екипа на телескопа „Хъбъл”, коментира Симеон Стефанов.

Учениците са нарекли софтуера си "Навископ”- от навигация и телескоп.

„Наистина е нещо ново, което до този момент не е съществувало. Аз им се възхитих и през цялото време ги подкрепях”, заяви Снежана Тодорова, преподавател по "Информационни технологии".

„Успехът на нашите ученици показва, че сега в много по-ранна възраст един човек може да направи нещо интересно в науката и то с изключително добро приложение в обикновения живот”, коментира на свой ред директорът на Математическата гимназия „Баба Тонка”  Митко Кунчев.

Засега в менюто на приложението има само 8 звезди, но в бъдеще ще бъдат добавени и планети.

Един от световните софтуерни гиганти вече бил изявил желание учениците да предоставят „Навископ”, за да бъде включен като част от операционната им система за мобилни приложения.  

fallback
Още от Техно
fallback