България има потенциала да стане новата Силициева долина

Софтуерният инженер Светлин Наков смята, че IT специалистите в страната са на световно ниво

16.02.2014 | 18:41
България има потенциала да стане новата Силициева долина

България може да се превърне в Силициевата долина, защото българите, работещи в IT сектора са изключително талантливи и са на световно ниво. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air Светлин Наков, софтуерент инженер и предприемач.

По думите му страната ни ще постигне подобни успехи, когато стане основен източник на кадри с изключителни умения в областта.

“Рядко ще се намери голяма технологична компания, в която да няма поне десетима българи”, категоричен е той, подчертавайки, че българите правят продукти на високо ниво.

Според Наков има голям недостиг на хора и много голямо ниво на таланта, но недостиг се забелязва и в световен план. Ето защо той смята, че българските IT специалисти биха могли да намерят добра реализация в чужбина.

Неговото желание обаче е те да ходят в други страни, за да трупат опит, да се връщат със свои проекти и да развиват предприемаческите си идеи в България.  

Целта е да се пренесе предприемаческият дух тук, защото той не е толкова развит в България, посочва Христо Тенчев, изпълнителен директор и основател на най-голямата българска компания за разработка на онлайн игри XS Software.

Според него в сектора не се гледа толкова къде е завършил даден служител, а това какви са практическите му умения.