Франция инвестира 1 млрд. евро в кибер-отбрана

Повечето средства ще отидат за гарантиране на сигурността в министерстовто на отбраната и стратегическите му партньори

08.02.2014 | 10:48
Франция инвестира 1 млрд. евро в кибер-отбрана

Франция ще засили дълго пренебрегвания сектор на кибер-отбраната си с 1 милиард евро под формата на инвестиции в съвременни технологии, предаде Ройтерс. Министърът на отбраната представи мерките, в които се включват защитени телефони, криптиращи технологии и системи за наблюдение. Те ще защитят уязвимите компютърни системи, които често пъти стават жертви на хакери и шпионаж.

Проблемите в кибер сигурността на Франция дойдоха на дневен ред след разкритията за мащабното подслушване на американската Агенция за национална сигурност-NSA. "Това е приоритет за министерството на отбраната,, защото оперативният капацитет, способността ни да провеждаме операции, може да бъдат сериозно застрашени от кибер заплахи", каза льо Дриан. "Имам предвид отбранителни системи, командни и контролни центрове, данни и системите, които свързват всичко това", допълва той.

Повечето средства ще отидат за гарантиране на сигурността в министерстовто на отбраната и стратегическите му партньори, които през 2013 г. са били мишена на около 800 кибер атаки.

Френският парламент прокара закон през декември, който позволява на държавата да иска данни от телекомите и интернет доставчиците, в някои случаи без съдебно разрешение и по този начин си навлече критиката на активисти за свободата в интернет. Около 400 милиона евро от сумата ще се използва за оборудване на стратегически фирми за защита и криптиране на данни, засичане на хакери и следене на вътрешни мрежи. Министерството на отбраната не е споменало кои конкретни компании има предвид. Военните ще създадат специален център за обучение на персонал близо до северозападния град Рен, където ще има и изследователски отдел, който ще разработва първите френски кибер оръжия. Персоналът в отдела за кибер отбрана на военните CALID, ще бъде увеличен шест пъти, а определени юристи ще бъдат обучени по-бързо да задвижват случаите през съдебната система, при които много рядко се стига до наказание за кибер престъпления.