fallback

Google харчи за придобивания повече от най-големите си конкуренти в САЩ

Растежът в онлайн рекламата се забавя.

15.01.2014 | 18:02

Google харчи повече пари от петте си най-големи американски конкуренти взети заедно, за да завзема нови пазари, тъй като растежът в онлайн рекламата се забавя, съобщава Bloomber.

Пример за това е и сделката от тази седмица – Google купи производителя на дигитални термостати Nest Labs за 3,2 млрд. долара. Само през последните две години компанията е похарчила повече от 17 млрд. долара за придобиването на различни технологични компании, занимаващи се със софтуер, хардуер и реклама.

За същия период Apple, Microsoft, Facebook, Amazon и Yahoo са похарчили по-малко от 13 млрд. долара общо за купуването на компании.

Разходите на Google подсказват желанието ѝ да разшири обхвата си и да задълбочи дейността си в области като смартфоните и джаджите.

Компанията все още доминира в света на търсачките – бизнес, който генерира милиарди от реклами всяко тримесечие. Но изглежда компанията търси нови приходи от други източници.

През миналата година ръстът на приходите се забави и се очаква и тази година това да се случи отново, сочат прогнозите на анализаторите. Преходът към мобилни устройства се оказва сериозен проблем за технологичния гигант, тъй като мобилната реклама обикновено струва по-малко. 

Сделката по придобиването на Nest е следващата голяма стъпка за Google, след като през 2013 г. Компанията купи създателя на най-бързо тичащия робот в света. Сделката с Boston Dynamics подсказа, че технологичния гигант има все по-голям интерес към роботиката.

fallback
Още от Техно
fallback