Над 1 млрд. джаджи с Android ще бъдат продадени през тази година

Пазарът за настолни компютри и лаптопи ще се свие през настоящата година с около 7%

09.01.2014 | 13:18
Над 1 млрд. джаджи с Android ще бъдат продадени през тази година

През 2014 г. повече от един милиард Android устройства ще намерят купувачи. По този начин продажбите ще се увеличат с 26 на сто спрямо 2013 г. до общо 1,1 млрд. устройства, изчисляват експертите на пазарния анализатор Gartner. С това Android ще засили позициите си на лидер на пазара на всички класове устройства като персонални компютри, смартфони и таблети. Hidden Field

Второ място в статистиката заема Windows на Microsoft. С 359,9 млн. доставени единици (ръст от девет процента ) през 2014 г. операционната система ще е малко пред системите на Apple IOS и Mac OS, които заедно ще са инсталирани на 344,2 млн. единици (ръст от 29%). За канадския производител на телефони Blackberry Gartner очаква спад в продажбите от 36 на сто до 15,4 млн. единици.

„Android остава предпочитаната операционна система сред всички устройства", се казва в прессъобщението на Gartner. В сравнение с клиентите на Apple почитателите на Android посягат и към по-евтини устройства. Това ще позволи броят на Android потребителите през 2014 г. да се увеличи до 1,9 млрд., в сравнение с 682 милиона потребители на устройства с IOS и Mac Os, казва Анет Цимерман, главен анализатор в Gartner.

Пазарът за настолни компютри и лаптопи ще се свие през настоящата година с около седем на сто. Продажбите на таблети и смартфони обаче ще се повишат с 47 и съответно 5 на сто до 263 млн. и 1,893 млрд. броя.

Като четвърта продуктова категория Gartner назовава ултрамобилните хибридни устройства и т. нар. Clamshell модели, като за тях през 2014 г. се очакват 39 млн. продажби. 

"Мобилните телефони са необходимост. Продажбите им ще продължат да растат, но по-бавно, отколкото преди", каза Ранджит Атуал, директор „Изследвания“ в Gartner. По-високият растеж сега се очаква в по-ниския и средния ценови сегмент, а не при премиум устройствата. Освен това все повече потребители загърбват традиционните персонални компютри, като десктоп машини и нетбуци, пояснява Атуал.