Мълали не пристана на Microsoft

Софтуерният концерн обаче е близо до избора на нов главен изпълнителен директор.

08.01.2014 | 11:35
Мълали не пристана на Microsoft

Базираният в Редмънд, Калифорния, американски технологичен концерн Microsoft Corp е близо до избора на своя нов главен изпълнителен директор, предава Ройтерс, като се позовава на информирани източници. Според агенцията обаче компанията е загубила битката за фаворита за поста – Алан Мълали, който в момента ръководи Ford Motor Co.

Говорител на Ford заяви, че Мълали еднозначно решава да остане в автомобилостроителя. Самият Мълали, който никога досега не е криел интереса си към Microsoft, заяви пред Associated Press, че с публичния си ангажимент към Ford сега иска да разсее спекулациите около своята личност.

Според информирани източници списъкът на Microsoft на кандидатите вече включва „ не повече от една шепа хора", включително един или повече, които не идват от технологичната индустрия. В "надпреварата" са още бившият главен изпълнителен директор на Nokia Стивън Елоп и кандидатите от компанията Сатя Надела и Тони Бейтс.

Microsoft заяви в средата на декември, че търсенето на наследник на Стив Балмър ще бъде завършено окончателно в началото на 2014 г. През август Балмър изненадващо обяви, че ще напусне компанията в рамките на следващите 12 месеца. Оттогава технологичният гигант търси експерт по преструктуриране на компании.

Въпреки че Microsoft все още е печеливша компания, като само в лятното тримесечие бяха отчетени рекордна печалба в размер на 5,2 милиарда долара и продажби на 18,5 млрд. долара, концернът няма впечатляващи постижения в  бизнеса със смартфони и таблети.

Критиците обвиняват Балмър, че в 13-те си години начело на Microsoft е "проспал" началото на прехода към мобилните устройства. През юли обаче той обяви сериозно преустройство в концерна. То трябва да направи групата по-независима от боледуващия PC бизнес.

Microsoft иска да бъде лидер на пазара за мобилни устройства и по-рентабилните IT услуги. Първата стъпка в преобразуването се очаква да бъде придобиването на подразделението за мобилни телефони на Nokia.