Boeing започва работа по нов суперсамолет

Новият 777Х ще има с една пета по-нисък разход на гориво и ще може да превозва до 400 пътници.

05.01.2014 | 13:11
Boeing започва работа по нов суперсамолет

Американския авиопроизводител Boeing започва да произвежда нов суперсамолет във Вашингтон. Това е моделът 777Х. Решението идва след двустранно споразумение между служителите и компанията, което е за срок от 8 години. То бе одобрено с много крехко мнозинство сред инженерите. 51% от тях гласуваха „за“, срещу 49% - „против“.

Вашингтон обезпечи своето бъдеще като самолетната столица на света, изтъкна губернаторът на щата Джей Инсли.

„Ние сме горди да кажем, че заедно ще построим следващия страхотен самолет“, пък обявиха от Boeing. Новият 777Х ще има с една пета по-нисък разход на гориво и ще може да превозва до 400 пътници.

От компанията потвърдиха, че 22 щата са заявили желание да съдействат за производството на новия модел самолети, като някои дори предлагат милиарди долари субсидии. За да убедят членовете на синдикатите, че сделката е преработена, от компанията се съгласиха да добавят по 5000 долара еднократна премия на всеки работник през януари 2020 година. Boeing взе решение да запази сегашния 6-годишен срок, в рамките на който новоназначените служители ще могат да достигнат пълния размер от заплатата си. В предишния план на сделката срокът възлизаше на 16 години.

Вижте още във видео файла.