Ford представи прототип на соларен автомобил

Слънчевите панели са монтирани на покрива на возилото.

03.01.2014 | 10:10
Ford представи прототип на соларен автомобил

Прототип на хибриден автомобил, който набавя основна част от енергията, нужна на електромотора, от соларни панели беше разкрит от Ford. Моделът C-MAX Solar Energi Concept може да предложи предимствата на зареждан от контакта хибриден модел, без да прави собственика си зависим от достъпа до електричество.

Слънчевите панели на автомобила са монтирани на покрива, като специални лещи следят пътя на слънцето, за да уловят максимално от светлината му. Така при цял ден на припек батериите ще съберат около 8 киловата електричество, или колкото за четири часа включване на обикновен хибрид в контакта.

Колата обаче има и вход за зареждане от електрическата мрежа, в случай че от слънцето не може да си набави достатъчно ток. При това положение Ford C-MAX Solar Energi Concept може да предложи разход на гориво от 2.18 л/100 км в града и 2.56 л/100 км извън него. С пълни резервоари и батерии се изминават до 1000 километра, почти 34 от тях в електрически режим. Изчисленията показват, че осигурявания от акумулаторите преход ще покрива 75% от всички пътувания на собственика на колата, при това без да му струва и цент.

Официалният дебют на автомобила, който е съвместна разработка на Ford и базираната в Атланта SunPower Corporation ще бъде на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас. Като цяло от Ford залагат сериозно на хибридите и електрическите модели. През 2013 продажбите на подобни автомобили са били около 85 000, за първата пълна година, в която на пазара са предлагани шест модела с такова задвижване.