С нови спътници Китай ще разшири "Бейду"

Навигационната система „Бейду ще може да се използва в глобален мащаб.

29.12.2013 | 09:43
С нови спътници Китай ще разшири

Китай смята да изпрати ново поколение изкуствени спътници, които да разширят обхвата на вече съществуващата навигационна система „Бейду. Чрез тях системата, която в момента има по-скоро регионално приложение, ще може да се използва в глобален мащаб.

Като краен срок за изстрелването на новите спътници властите в Пекин са поставили 2020 година. „Очаква се да подобрим един или два пъти общото представяне на системата спрямо сега, а нейната точност при определяне на местоположението да бъде сведено до метър или по-малко от метър", каза говорителят на „Бейду" Ран Ченгки по време на пресконференция.

Ако това стане, „Бейду" ще бъде едва четвъртата глобална позиционна система в света. След повече от две десетилетия на разработване през 2000 г. Китай изстреля първия си спътник, с който положи началото на изграждането й.

Сателитната мрежа функционира от миналата година, предлагайки своите услуги на потребителите от Азиатско-тихоокеанския регион. За момента нейната средна точност е между 7 и 10 метра спрямо действителното местоположение.

Бързото разработване на китайската сателитна система обаче предизвиква силно притеснение в редица държави, тъй като със сигурност новата технология ще бъде използвана в армията на азиатската страна.