Вече е факт първата кола от конструктор Lego, задвижвана от въздух

Тя е дело на двама ентусиасти - конструктор от Румъния и предприемач от Австралия

20.12.2013 | 15:10
Вече е факт първата кола от конструктор Lego, задвижвана от въздух

Двама ентусиасти, предприемач и конструктор, представиха официално кола, направена от конструктор Lego, задвижвана от въздух, съобщава Mashable.

Превозното средство, което е направено от повече от 500 000 части от конструктор Lego, работи със сгъстен въздух, който се съхранява в два малки резервоара. Двигателят пък има 256 бутала.

Колата е плод на въображението на 20-годишният румънец Раул Оайда, който преди време направи космическа совалка от конструктор.

Когато предприемачът Стив Самартино видял проекта, решил да помогне да Оайда да направи нещо по-голямо.

Всъщност финансирането на проекта се случва отчасти през Twitter, където публикуват съобщение, в което обясняват, че смятат да направят нещо, каквото светът не е виждал до момента, а за целта имат нужда от средства.

„Всеки, заинтересован да инвестира 500-1000 долара в проект, който е страхотен и единствен по рода си в света, да ми пише. Нуждаем се от около 20 участници“, гласи туитът на Самартино.

В рамките на няколко седмици са събрани 20 000 долара за каузата. Целият проект отнема 18 месеца, 12 от които за конструирането на колата.

Проектът на Оайда и Самартино се радва на голямо внимание от мига, в който е показан, а видеото, посветено на него в YouTube вече е гледано повече от 700 000 пъти.

Докато предприемачът не е сигурен какво точно ще последва за колата – търг или публично показване, той има няколко цели, свързани с дългосрочните ефекти от проекта. Според Самартино технологичната общност трябва да се поучи от Раул Оайда, тъй като той е човек, благодарение на когото е направена нова технологична стъпка напред.