Технологичните гиганти искат ограничения в събирането на потребителски данни

Те настояват за реформа на правителствените практики за наблюдение

10.12.2013 | 09:52
Технологичните гиганти искат ограничения в събирането на потребителски данни

Водещите технологични компании се обединяват около искането за радикални промени в законите за наблюдение в САЩ, съобщава Guardian. Те призовават за въвеждането на международна забрана за събирането на потребителски данни, за да може обществото да запази своето „доверие в интернет“.

Притеснени от данните, оповестени от информатора от Националната агенция за сигурност Едуард Сноудън, Apple, Google, Microsoft, Facebook, Yahoo, LinkedIn, Twitter и AOL са изпратили отворено писмо до американския президент Барак Обама и до Конгреса.

„Балансът в много страни е преди всичко в полза на държавата и е далеч от правата на личността – права, които са залегнали в нашата Конституция“, гласи текстът в писмото, подписано от осем големи, базирани в САЩ, интернет гиганти. „Това подкопава свободите, които са скъпи за всички. Време е за промяна“.

Някои от компаниите твърдят, че разкритията са довели до срив в общественото доверие в интернет и обвиняват службите за сигурност за ефектите от всичко това върху бизнес интересите.

„Хората няма да използват технологии, на които нямат доверие“, твърди главният съветник в Microsoft Брад Смит. По думите му правителствата са изложили това доверие на риск и те са тези, които могат да помогнат за възстановяването му.

Силициевата долина първоначално беше скептично настроена към някои твърдения на Сноудън за практиките на Агенцията за национална сигурност. Разкритията на Guardian и други вестници, в които се посочва подробна информация за възможностите и степента на следене, накара големите играчи на пазара да се замислят сериозно за щетите, които могат да понесат от наблюдението.

„Ние разбираме, че правителствата са длъжни да защитават своите граждани. Но разкритията от това лято подчертаха спешната необходимост от реформа на правителствените практики за наблюдение в световен мащаб“, посочват компаниите.

Според тях Агенцията за национална сигурност трябва да ограничи наблюдението си до специфични теми и то да е със законни цели, а не просто да се събират данни за интернет комуникацията.

Технологичните гиганти настояват искането те да предават индивидуални данни да бъде ограничено чрез нови правила, които да балансират между разумните интереси, неприкосновеността на личния живот на потребителите и въздействието на всичко това върху доверието в интернет.

Това поставя компаниите в директен конфликт с Даян Фейнстийн, демократичен председател на Сенатската комисия по разузнаването, която настоява за законопрект, който да даде правото на службите за сигурност да събират огромни количества от данни.

Технологичните гиганти държат да се разкрива колко често се правят искания за наблюдение, а това е първият път, в който те се обединяват около толкова сериозна критика към политиката по въпросите за наблюдение.