China Mobile дърпа напред в битката на телекомуникационните компании в Китай

Фирмата получи лиценз за изграждането на 4G мрежи в страната

05.12.2013 | 12:19
China Mobile дърпа напред в битката на телекомуникационните компании в Китай

Най-големият телекомуникационен оператор в Китай China Mobile вероятно ще се превърне в най-големия победител в националната надпревара на пазара на телекоми, след като получи лиценз за изграждането на 4G мрежи. Освен това китайското правителство даде на компанията разрешение за предоставянето на фиксирани услуги на бизнеса, съобщава China Daily

Министерството на промишлеността и информационните технологии заяви, че ще позволи на China Mobile да предлага фиксирани телефонни телекомуникационни услуги. По този начин всички оператори в Китай ще получат право да използват както мобилни, така и фиксирани мрежи.

„Това са добри новини за China Mobile, тъй като компанията чака дълго време за 4G лиценза“, заяви експертът в телекомуникациите Ксиан Лигинг. По думите му все повече хора използват смартфони, което претоварва сегашната безжична мрежа на China Mobile, поради което компанията не успява да осигури добри гласови услуги и нормално прехвърляне на данни.

Именно поради този факт много от клиентите на оператора предпочетоха услугите на негови конкуренти като Unicom и China Telecom. Очакванията са новата 4G мрежа да помогне на China Mobile да се справи със сегашните си проблеми в услугите.

Въпреки че общо три телекомуникационни компании ще получат лиценз, China Mobile отдавна се готви за този момент. Според Уанг Пинг, главен анализатор в компанията Forrester, China Mobile работи много по-бързо от останалите по изграждането на 4G мрежите в различни градове в Китай.

През последните тримесечия China Mobile публикува незадоволителни финансови резултати, които до голяма степен се дължат на огромната ѝ инвестиция в 4G мрежи и на голямата вътрешна конкуренция. 

Нетната печалба за третото тримесечие, приключващо на 30 септември, е разочароваща, тъй като възлиза едва на 28,4 млрд. юана (4,6 млрд. долара). Спрямо същия период миналата година компанията отчита спад с 8,8% по този показател.

Разширяването на 4G услугите ще помогне на China Mobile да си върне обратно потребителите, които загуби.

Междувременно China Mobile подписа дългоочакваната сделка с Apple за разпространение на iPhone в мрежата ѝ от над 700 млн. потребители.