Дроновете могат да повишат БВП на САЩ с 13 млрд. долара

Интересът към безпилотните летателни апарати се засили значително в последните дни.

08.12.2013 | 16:02
Дроновете могат да повишат БВП на САЩ с 13 млрд. долара

Набиращите все по-голяма популярност летящи дронове – технология, разработена за военни и разузнавателни цели, могат да дадат значителен тласък на американската икономика, пише USA Today.

Интересът към безпилотните летателни апарати се засили значително в последните дни. В края на миналата седмица главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос oбяви, че най-големият в света онлайн търговец на дребно тества система от дронове за доставка на стоки на клиенти.Hidden Field

По думите на Безос наречените Octocopters летателни апарати ще могат да доставят пакети с тежест до 2,3 кг на клиентите в рамките на 30 минути след поръчката им.

Привържениците на новата технология смятат, че в рамките на няколко години безпилотните самолети могат да добавят около 13 млрд. долара към брутния вътрешен продукт на щатската икономика. Те прогнозират и ръст на новите работни места с повече от 70 000.

Засега безпилотните самолети не могат да бъдат използвани за търговски цели в Съединените щати, тъй като правилата на Федералната авиационна администрация не го разрешават. Въпреки това очакванията са агенцията да промени курса на политиката си от 2015 г.

Според търговеца на безпилотни самолети Крис Андерсън Федералната авиационна администрация ще започне по-строго да контролира използването на усъвършенствани модели. По-малките дронове пък ще бъдат по-малко регулирани.

Повече за развитието на технологичния сектор в САЩ може да видите във видеото на Bloomberg!