Apple придоби и компанията Topsy

Topsy е позната като компания за анализи на съдържание в социалните мрежи

03.12.2013 | 10:18
Apple придоби и компанията Topsy

Apple потвърди, че е купила компанията за анализи Topsy Labs, която може да помогне на технологичния гигант по-добре да разбира какво говорят хората в социалните мрежи като Twitter, съобщава New York Times.

Topsy се фокусира върху анализа на половин милиард съобщения, изпратени в Twitter всеки ден. Компанията индексира всеки туийт и помага на клиентите си да анализират туийтовете в търсене на различни бизнес тенденции.

Все още не е ясна причината Apple да е толкова заинтересована от дейността на Topsy, за да купи компанията и до момента от ръководството ѝ не са посочили мотивите си.

„Apple купува малки технологични компании от време на време, но като цяло ние не обсъждаме нашите цели или планове“, заяви говорителят на Apple Кристин Хюет.

Анализаторът от Reticle Research Рос Рубин твърди, че Apple може да използва анализа на данни от Topsy, за да разбере по-добре популярните тенденции в социалните мрежи и да създаде „по-умни“ препоръки за неща като намирането на приложения, музика и филми, които потребителите купуват.

Topsy може да е привлекателна за Apple, защото има опит в търсенето и индексирането на огромно неструктурирано съдържание, каквото е това в Twitter, обясни Роб Бейли, изпълнителен директор на DataSift, компания конкурентите на Topsy. Според него Apple може да използва технологията, за да подобри възможностите за търсене на гласовия асистент Siri.

Прогнозата на Wall Street Journal е, че с помощта на Topsy Apple ще търси начини да подобри услугата за качване на музика и снимки в реално време в социалните мрежи.