Amazon впряга летящи роботи да доставят пратки

Дроновете ще променят индустрията, смята Джеф Безос.

02.12.2013 | 10:09
Amazon впряга летящи роботи да доставят пратки

Най-големият в света онлайн търговец на дребно Amazon тества система от дрони за доставка на стоки на клиенти, заяви самият главен изпълнителен директор на компанията Джеф Безос.

Дроновете, наречени Octocopters, могат да доставят пакети с тежест до 2,3 кг на клиентите в рамките на 30 минути след поръчката им, поясни Безос, цитиран от CBS.

Все пак обаче разработването на технологията ще отнеме на компанията поне още пет години, преди реално да стартират тези доставки.

В момента компанията очаква одобрението на Федералната авиационна администрация в САЩ за ползване на безпилотни дронове за цивилни цели. Зелена светлина проектът с име Prime Air вероятно ще получи през 2015 г., когато Amazon ще е готов за официалното пускане на услугата. Американската федерална авиационна администрация (FAA) вече одобри използването на безпилотни самолети за полицейски и правителствени агенции, като е издала около 1400 разрешителни през последните няколко години. Цивилното въздушно пространство се очаква да бъде отворено за всички видове безпилотни самолети в САЩ от 2015 г., а в Европа – от 2016 година.

"Знам, че това изглежда като научна фантастика, но не е", каза Безос в предаването 60 Minutes на CBS. „Можем да направим доставка за половин час... а също може да пренасчме предмети с тежест до до пет паунда (2,3 кг), която обхваща 86% от нещата, които ние доставяме".

Amazon публикува и видео на своя уебсайт, показващо как безпилотен самолет взима пакет от един от складовете си и го доставя до прага на дома на клиента. „Един ден самолетите на Prime Air ще са нормална гледка, каквато днес са пощенските камиони по улиците“, заяви още Безос.

Вижте повече във видеото на Bloomberg!