fallback

Hewlett-Packard приключва една минусова година

В следборсовата търговия акциите се изстреляха със 7% заради по-високи от очакванията приходи през последното тримесечие

27.11.2013 | 10:15

Американският компютърен гигант Hewlett-Packard (HP) приключи финансовата 2013 г. със спад на продажбите и печалбите. Приходите са намалели със 7 на сто до 112,3 млрд. долара, заявиха от компанията във вторник. Ако се изключат колебанията на валутните курсове, намалението е в размер на 5 на сто. Коригираната печалба падна с 14% до 6,90 млрд. долара.

Бизнесът с корпоративни клиенти забавя загубата на продажбите на американската технологична компания и осигури силни аплодисменти на борсата. Приходите на дъщерното дружество Enterprise Group са нараснали през изминалото фискално четвърто тримесечие с два процента до 7,6 млрд. долара, както поясни компанията след затваряне на пазара във вторник. Подразделението предлага на фирмите мрежово оборудване или съхранение на данни върху външни сървъри. Enterprise е втората най- важна част от концерна след класическия PC бизнес и трябва да допринесе за това, компанията отново да стане печеливша и да се спре спада в продажбите. 

В следборсовата търговия акциите на HP скочиха с близо 7%, тъй като групата отчете за последното тримесечие по-добри резултати от очакванията на експертите. През последното четвърто тримесечие приходите са намалели с 3% до 29 млрд. долара, тъй като HP е продала по-малко PC-та и принтери. Анализатори обаче очакваха средностастически по-малко от 28 млрд. долара. Двигател през последното тримесечие са били продажбите на сървъри, компютри и мрежови технологии на корпоративните клиенти. Бизнесът с частните клиенти обаче страда отдавна предвид триумфалния марш на смартфоните и таблетите.

Според по-ранни сведения обаче главният изпълнителен директор Мег Уитман очаква, но към новата фискална година се очаква край на дългосрочния спад в продажбите. За коригирана печалба на акция HP очаква през 2014 г. от 3,55 до 3,75 долара. Експертите обаче залагат досега за 3,66 долара на акция.

Акциите на HP скочиха през тази година със 77 на сто. През последните дни обаче те попаднаха под натиск, отчасти защото конкурентът Cisco Systems представи разочароваща перспектива за бъдещия бизнес. На родния си пазар HP ще се сблъска скоро с  намаляване на разходите на правителството във Вашингтон. В допълнение, концернът участва в свирепа конкуренция с Lenovo и Dell. Затова именно подразделението Enterprise е надеждата на Уитман.

Повече за HP и други корпоративни новини може да научите в материала на Bloomberg!

fallback
Още от Техно
fallback