Лондон залага на транспортни "шушулки"

Очаква се развиващите 12 мили в час двуместни транспортни средства да достигнат 100 броя до 2017 г.

01.12.2013 | 16:33
Лондон залага на транспортни

Британското правителство ще реализира нестандартна схема за подпомагане на обществения транспорт, инвестирайки в една от новите страсти на Острова – транспортните "шушулки".

Управляващите се надяват развиващите 12 мили в час двуместни транспортни средства да достигнат 100 броя до 2017 г. Те ще бъдат използвани за превозване на пътници при дестинации под една миля.

Всяко пътуване ще струва 2 паунда, а очакваните приходи през първата година след пускането им в употреба са в размер на 1 млн. паунда.

Транспортните "шушулки" ще бъдат тествани през 2015 г. Те ще имат волани или джойстици, който ще служат за контролирането им. Незаетият с управлението пътник пък ще може да проверява електронната си поща или да чете пресата посредством налична интернет връзка.

Ако проектът пожъне успех, британското правителство ще съумее да намали трафика, замърсяването и стреса на шофьорите.

"По същество това дава възможност да се стигне до центъра на града удобно и безопасно. Шушулките предоставят и възможност за вършене на работа, четене на имейли и документи и то докато отивате към самия център на града", заяви пред Sky News Йон Бийзли, програмен директор на проекта.

По думите му технологията е подобна на безпилотните коли на Google, които вече се използват в Калифорния.

Повече за нестандартната технология може да научите от материала на Bloomberg!