Boeing предупреди за нови проблеми с моделите 747 и 787 Dreamliner

Има опасност от образуване на лед в двигателите, произведени от General Electric.

24.11.2013 | 11:18
Boeing предупреди за нови проблеми с моделите 747 и 787 Dreamliner

Boeing предупреди 15 авиокомпании за опасност от образуване на лед в двигателите в моделите 747 и 787 Dreamliner. Двигателите са произведени от General Electric.

Компанията посъветва да се избягва летене на разстояние от 50 морски мили от големи бури, които могат да съдържат ледени кристали на голяма височина.

Сред потършевшите са United Airlines и Japan Airlines. Японската компания вече изтегли самолетите си от този модел от дестинациите Токи- Делхи и Токио Сингапур.

Говорител на General Electric заяви, че скоро започва работа по елиминирането на проблема. Това би могло да стане чрез модифициране на софтуера на контролната система на двигателя.

Двигателите Rolls-Royce, използвани за Dreamliner на British Airways нямат подобни проблеми.

От април насам имаше шест инцидента, при които такива самолети са загубили мощност, летейки през бури на голяма височина. Това са поредните технически проблеми, които връхлитат върху репутацията на американския авиопроизводител.

Въпреки техническите си несъвършенства Boeing 787 Dreamliner все още е смятан за един от най-напредналите модели в самолетната индустрия и се радва на непрекъснати поръчки.

От представянето му до момента компанията има договори за доставка на повече от hilqda самолета. Заради това тя обяви, че увеличава производството им до 12 самолета месечно до 2016 г.