Първият в света компютър с въглеродни нанотръби вече е факт

Това е крачка напред към по-компактни, по-бързи и енергоспестяващи уреди, твърдят специалисти.

20.11.2013 | 11:14
Първият в света компютър с въглеродни нанотръби вече е факт

Екип от електроинженери към Университета Станфорд създаде първия в света компютър, разработен на базата на въглеродни нанотръби. Учените са се позовавали на предишни изследвания на различни институции, включително на разработки на IBM.

Името на новия супер компютър е Седрик и за първи път бе представен през септември на корицата на научното издание „Nature. Въпросните нанотръби се използват за създаването на нови типове транзистори, които не разчитат на традиционния силиций. Тези тръби представляват миниатюрни цилиндри, направени от листи въглеродни атоми.

Нанотръбите са толкова малки, че инженерите могат да поберат много повече от тях в един единствен чип в сравнение със силициевите транзистори. Освен че са малки, тези структури са високо проводими и гарантират по-голяма скорост и енергийна ефективност.

Според специалисти това е крачка напред към по-компактни, по-бързи и енергоспестяващи уреди. Новите нишки се произвеждат в затворена стерилна система, в която влагата и температурата се регулират стриктно от учените в университета.

Изследователите допълват, че структурата на новия компютър е поне с десет години напред спрямо съществуващите технологии, които в момента са на пазара.

Вижте още във видеото.