Използването на смартфон ни отнема по час на ден

Очакванията на анализаторите са цените на мобилните устройства да продължат да падат

17.11.2013 | 10:39
Използването на смартфон ни отнема по час на ден

Времето, което потребителите отделят на смартфоните си на ден е около един час. Това показват данните от ново проучване, свързано с бъдещето на дигиталните технологии, което беше представени от главния изпълнителен директор на Business Insider Хенри Блоджет.

Най-много време се отделя на говоренето (28%), а след него се нареждат писането на съобщения (21%), социални мрежи (17%), уебсайтове (15%), игри (9%) и други (10%).

Времето, което посветено на таблета всеки път, в който го потребителят го използва, е 30 минути, но най-много време продължава да се отделя за телевизия – 43 минути при всяко използване. На второ място по отделено внимание остава компютърът (39 минути), а смартфонът грабва вниманието за около 17 минути.

Мобилните устройства продължават да радват потребителите с нови форми на комуникация, забавление и достъп до съдържание. Свидетелство за това е разрастването на мобилното приложение WhatsApp, чрез което всеки ден се изпращат 11 млрд. съобщения.

Всеки ден се споделят 758 млн. изображения онлайн, като 47% от тях във Facebook, 46% - в Snapchat, 7% в Instagram, а 1 на сто във Flickr.

Мобилните технологии навлизат все повече в ежедневието на днешния онлайн потребител. Една пета от интернет трафика в момента идва само от мобилни устройства, показват данните от проучването. Трафикът от гледане на видео през мобилни устройства също продължава да нараства, а очакванията са тази тенденция да се запази поне до 2017 г.

85 на сто от трафика на Pandora идва от мобилни устройства, както и 80% от този на Twitter и 65% от този на Facebook.

Всеки вид  устройство си има свой прайм тайм. Най-много потребители използват компютър по обяд. Телефонът е най-използван около 18 ч., а таблетът е предпочитан предимно вечер.

Цените на мобилните телефони продължават да падат в целия свят, а прогнозите са тази тенденция да се запази и през следващите три години. Въпреки това  продажбите на iPhone в световен мащаб се забавят.

Междувременно Android остава най-използваната операционна система за смартфони, изпреварвайки Apple iOS, Symbian и BlackBerry. Приблизително 60 на сто от таблетите, които потребителите използват днес, също са с Android. Операционната система за мобилни устройства е и най-използваната за създаването на нови приложения през тази година, а това се дължи на факта, че успява да преодолее някои от слабите си страни.

45% от потребителите, използващи Android, вече работят на най-новата му версия Jelly Bean, 31 на сто предпочитат Gingerbread, 22% - Ice Cream Sandwich, а само 2 на сто – Froyo.

В глобален план Apple отслабва позиции, въпреки че в САЩ компанията продължава да е  лидер.

Изследването показва и нова тенденция – насочване на потребителското внимание към повече от един екран. 46% от анкетираните американци признават, че използват смартфон, докато гледат телевизия и то всеки ден.

В тези моменти потребителите използват мобилните устройства преди всичко за изпращане на имейли (60%), за сърфиране в интернет (44%), за достъп до социални мрежи (42%), да играят игри (25%), да търсят нещо (23%),  по работа (15%) и да гледат видео (9%).